עו"ד מוסמך לעריכת יפוי כוח מתמשך
חוק הכשרות המשפטית והאפוטרופסות, מאפשר כיום, לאדם, בכל גיל ובכל מצב בריאותי, לתת הוראות אשר נוגעות לטיפול הרפואי שיינתן לו, הוראות באשר למסגרת בה הוא יטופל (בבית, במוסד וכד'), הוראות הנוגעות לרכושו וכל דבר אחר שהוא מעוניין שיעשה בשמו, אם מפאת מצב בריאותי, הוא לא יוכל לעשות זאת בעצמו.
בעבר, ניתן היה לבקש למנות לאדם אפוטרופוס, במקרים בהם הוא כבר היה חולה ולא יכול היה לדאוג לענייניו וכפועל יוצא מכך גם לא יכול היה להביע את רצונו, מה הוא היה רוצה שיעשה ברכושו או בעניין טיפול רפואי שהוא היה מעוניין שלא לקבל.
כמו כן יכול היה אדם, בעבר, להכין צוואה, ולהביע בה את רצונו, באשר לאופן חלוקת רכושו, לאחר שהוא הלך לעולמו.
כיום מעמיד החוק, לרשות אדם, שלושה "מכשירים", באמצעותם הוא יכול להביע את רצונו, בשלל נושאים, הנוגעים לניהול ענייניו, בעתיד, אם וכאשר חס וחלילה, הוא כבר לא יוכל לנהל אותם בעצמו.
המכשיר הראשון הוא – ייפוי כוח מתמשך.
המכשיר השני הוא – מסמך הנחיות מקדימות
המכשיר השלישי הוא – מסמך הבעת רצון.
השאירו פרטים ואנו נחזור אליכם בהקדם
יפוי כח מתמשך
יפוי כח מתמשך הינו מסמך שעורך אדם, בעודו בריא, צלול בדעתו וכשיר לקבל החלטות, בפני עו"ד אשר הוסמך להכין יפוי כח מתמשך.
במסמך זה יכול אותו אדם, לפרט באילו עניינים הוא נותן את יפוי הכח – רכושיים, אישיים או רפואיים.
כן עליו לקבוע מי יהיה מיופה הכח. (ניתן לקבוע יותר מאחד)
מהם התנאים, לכניסת יפוי הכח לתוקף.
מה התנאים לפקיעת יפוי הכח.
למי צריך מיופה הכח לדווח על הפעולות שהוא עושה.
מי יהיה האדם אשר יפקח על פעולות מיופה הכח.
את יפוי הכח המתמשך, לאחר שנחתם, מפקידים אצל האפוטרופוס הכללי.
כאשר מתקיים אחד התנאים, לגביהם קבע מיפה הכח, כי בהתקיימותם, יכנס יפוי הכח, לתוקף, מודיעים על כך לאפוטרופוס הכללי, ולגורמים אחרים להם קבע הממנהכי יש לדווח. לאחר קבלת ההודעה מנפיק, האפוטרופוס הכללי, למיופה הכח אישור, כי יפוי הכח נכנס לתוקף והוא רשאי לפעול בהתאם ליפוי הכח המתמשך.
למעשה, יפוי הכח המתמשך, מהווה חלופה לצורך להגיש בקשה למינוי אפוטרופוס. ואולם קיימות פעולות הדורשות את אישור בית המשפט, כגון רכישת דירה, מתן תרומה בסכום כולל של מעל 100,000 ₪, הסתלקות מעיזבון.
מיופה הכח איננו יכול לפעול בניגוד לרצונו של הממנה.
במקרה בו יש חילוקי דעות בין הממנה ובין מיופה הכח, לדוגמה הממנה איננו מסכים לאישפוז בבית חולים בעוד מיופה הכח סבור כי במצבו עליו להיות מאושפז, צריך לפנות לבית המשפט לענייני משפחה בבקשה למתן הוראות.
כל עוד הממנה, הינו צלול בדעתו, הוא יכול לבטל את יפוי הכח המתמשך.
בנוסף ניתן להגיש בקשה לבית המשפט לענייני משפחה, לבטל את יפוי הכח, במקרים בהם מיופה הכח לא ממלא את תפקידו או במקרים בהם נטען כי יפוי הכח נחתם כתוצאה מניצול, מרמה או השפעה בלתי הוגנת.
יודגש:
יפוי כח מתמשך איננו מהווה תחליף לצוואה, כיוון שתקפו פג כאשר הממנה נפטר (למעט בכל הנוגע לחשבון הבנק לגביו ממשיך יפוי הכח להיות בתוקף למשך 90 ימים לאחר הפטירה)
יפוי כח מתמשך איננו מהווה תחליף ליפוי כח לפי חוק החולה הנוטה למות, כיוון שכאשר אדם עונה להגדרת חולה נוטה למות (חולה במחלה סופנית ולהערכת הרופאים נותרה לו חצי שנה לחיות, גם אם יקבל טיפול רפואי) יפוי הכח המתמשך, מאבד את תוקפו.
מסמף הנחיות מקדימות
במסמך זה יכול הממנה לפרט מי הוא מעוניין שיהיה האפוטרופוס שלו, ובאילו עניינים יוכל האפוטרופוס לפעול.
לאחר עריכת המסמך, מפקידים אותו אצל האפוטרופוס הכללי.
לצורך מינוי האפוטרופוס שצוין במסמך הנחיות מקדימות, יש להגיש לבית המשפט לענייני משפחה, בקשה למינוי האפוטרופוס.
בית המשפט יכול לסטות מהנחיות הממנה אשר פורטו במסמך הנחיות מקדימות אם ההנחיה איננה חוקית, אם היא מטילה נטל כבד על האפוטרופוס או אם קיום ההנחיה יפגע בממנה.
מיופה הכח יכול לא לפעול בהתאם להנחיות המקדימות שנתן הממנה אם אלה מנוגדות לחוק או אם ביצוען כרוך בעלות גבוה.
מסמך הבעת רצון
מסמך בו יכול אדם לתכנן את העתיד לגבי אחרים שהוא אפוטרופוס שלהם (כגון ילדיו הקטינים) ולתת הוראות מי יהיה האפוטרופוס עליהם, במידה והממנה מסיבות שונות איננו יכול להיות אפוטרופוס ו מה יעשה בעניינם, אם וכאשר אותו אדם לא יוכל לשמש כאפוטרופוס.